Több mint 1100 féle lakásdekorációs ajándék azonnal raktárról!

Kérdése van? Hívjon minket! +36705552630

Érdekességek

Érdekességek a Sushiról

JanZashop
Érdekességek a Sushiról

A sushi egy tradicionális japán étel, amelyet a 17. században kezdtek el készíteni. Az eredeti sushi elkészítésekor a halat sóval tartósították és savanyítottak, majd rizsbe csavarták. Az elkészült sushit hagyományosan sóval, szójaszósszal vagy gyömbérrel tálalták.

Az alkalmazkodások és a különböző ízléseknek köszönhetően ma már számtalan fajta sushi létezik, és a hozzávalók is sokszínűsödtek. A legnépszerűbb fajták közé tartozik a nigiri sushi, amely friss halat (vagy más tengeri herkentyűt) tartalmaz, amelyet egy kis rizsre helyeznek el. Vannak még a maki sushi, amelyet alga (noriban) csomagolnak rizsbe és töltelékbe (hal, zöldség stb.), valamint a futomaki sushi, amely többféle tölteléket tartalmaz.

Sok ember számára érdekes lehet, hogy a sushi nem csak egészséges és finom, de számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. A halak, amelyeket a sushihoz használnak, tele vannak egészséges zsírokkal, például omega-3 zsírsavakkal, amelyek jó hatással vannak az agyra és a szív- és érrendszerre. A sushi rizs magas rosttartalmával és alacsony zsírtartalmával segít fenntartani a jó emésztést és a megfelelő testsúlyt. A szójaszósz nagy mennyiségű fehérjét és vasat tartalmaz, amelyek fontosak az egészséges étrendben.

Egy másik érdekes tény a sushi készítésével kapcsolatban az, hogy a hagyományos mesterképzés során egy sushi séfnek átlagosan 10 évig kell gyakorolnia és tanulnia, mielőtt teljesen függetlenül készítheti el a sushiét. Ez mutatja, mennyire nagy odaadást és szakértelmet igényel ez a kulináris művészet.

Tehát elmondható, hogy a sushi egy izgalmas és sokoldalú étel, amely egészséges és finom lehetőséget kínál az étkezésre. A sushival kapcsolatos gazdag történelem, a különböző stílusok és a népszerűsége azt mutatja, hogy ez az étel több, mint egyszerűen egy étel - egy kultúra és egy gasztronómiai élmény.

Azok számára akik kedvet kaptak, hogy kipróbálják, hoztunk egy egyszerű sushi receptet, amihez a webshopban elérhető sushi készítő készüléket használjuk.

Hozzávalók:

  • 300 g sushi rizs
  • 400 ml víz
  • 3 evőkanál rizsecet
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 4 nori alga lap
  • Választható feltétek: szezámolaj, friss szeletelt halak (pl. lazac vagy tonhal), zöldségek (pl. uborka, avokádó), szójaszósz

Elkészítés:

  1. Mossuk át alaposan a sushi rizst hideg vízben, amíg a víz tiszta nem lesz.
  2. A tisztára mosott rizst tegyük egy lábasba. Adjuk hozzá a 400 ml vizet, majd feltesszük a tűzhelyre és takaréklángon főzzük 15-20 percig, amíg a rizs megpuhul, és felszívja a vizet.
  3. Közben készítsünk egy keveréket a rizsecetből, cukorból és sóból. Keverjük össze egy kis tálban, majd hagyjuk állni.
  4. Amikor a rizs megfőtt, vegyük le a tűzhelyről, majd hagyjuk állni egy kicsit, hogy langyosra hűljön. Ezután csorgassuk rá a rizsecetes keveréket, majd óvatosan keverjük össze. Vigyázzunk, hogy ne törjük össze a rizsszemeket.
  1. Ezután vegyük elő a megvásárolt sushi készítő készüléket, és a dobozban elhelyezett használati utasítás alapján nori algalappal, az elkészített rizzsel és a kívánt hozzávalókkal megformázzuk sushi tekercseinket.